Opţiuni binare pentru începători

Opţiuni Binare Pentru ÎncepătoriComerţul prin opţiuni binare îţi oferă potenţialul de a câştiga o rată mare de profit şi poate fi o oportunitate interesantă de investiţii. Mulţi oameni sunt intimidaţi de ideea comerţului prin opţiuni binare, însă adevărul este că acesta este mai uşor de înţeles decât pare la prima vedere. Acest ghid te va învăţa toate noţiunile de bază pe care trebuie să le cunoşti pentru a începe comerţul prin opţiuni binare, inclusiv:

 • Definiția unei opţiuni binare
 • Părțile comerţului prin opţiuni binare
 • Tipuri de opţiuni binare
 • Lucruri importante de ştiut
 • Exemple de investiţii
 • Lucruri de reţinut pentru începători
 • Cum să începi

Definiţia unei opţiuni binare

O opţiune binară reprezintă un simplu contract de investiţii ce are un risc definit şi un câştig fix. Numele “binar” vine de la faptul că opţiunea necesită o selecţie dintre două alegeri. Alegerile includ dacă valoarea unui bun va creşte sau nu sau dacă va atinge un anumit preţ.

Cu opţiunile binare, tu prezici cum se va modifica valoarea unui bun într-o anumită perioadă de timp. Te poţi gândi că e la fel ca plasarea unui pariu pe un eveniment sportiv—tu prezici dacă bunul va creşte sau scădea în valoare. Ca şi în cazul pariurilor, tu fie câştigi, fie pierzi o opţiune binară. Dacă ai prezis corect şi ai avut succes, primeşti investiţia iniţială înapoi plus un procent sub formă de profit. Dacă prezicerea ta este incorectă, îţi vei pierde toată investiţia iniţială.

Aici este un exemplu rapid:

Aurul se vinde la €1628 în momentul de faţă. Tu selectezi o opţiune binară care spune ca preţul va fi mai mare într-o oră. Plata acelei opţiuni este de 80 de procente, iar tu investeşti €100.

După ce trece ora, preţul aurului este de €1630. Asta înseamnă ca investiţia a avut succes. Tu vei primi cei €100 investiţi plus 80%. Asta înseamnă ca ieşi din această investiţie cu €180, aşadar ai făcut €80 într-o oră. Indiferent dacă preţul s-a majorat cu doar 25 de cenţi sau cu 30 de dolari, tu vei primi aceeaşi sumă de bani.

Dacă preţul aurului este mai mic decât €1628 la finalizarea orei, îţi vei pierde investiţia de €100.

Opţiuni Binare Pentru ÎncepătoriPărţile comerţului prin opţiuni binare

Deşi fiecare opţiune binară este unică, fiecare este alcătuită din trei părţi simple:

 1. Timpul de expirare. Timpul de expirare reprezintă valabilitatea contractului de investiţie. Este durata de timp ce trebuie să treacă înainte de a se determina dacă ai câştigat sau nu. Majoritatea opţiunilor binare au durate de expirare scurte, ce variază de la 60 de secunde la 30 de minute; în orice caz, există şi opţiuni de o oră, o zi, o săptămână, o lună şi chiar de 3 luni. În exemplul de mai sus, durata era de o oră.
 1. Preţul de exercitare. Preţul de exercitare este preţul pe care îl are un bun la finalizarea investiţiei. Adesea, este vorba de valoarea curentă a bunului când deschizi contractul, însă nu întotdeauna. În exemplul de mai sus, €1628 ar fi preţul de exercitare al investiţiei.
 1. Oferta de plată. Oferta de plată reprezintă profitul pe care un broker de opţiuni binare este dispus să ţi-l ofere pentru un câştig. În exemplul de mai sus, plata era de 80 la sută. În general, nu există plăţi pentru eşecuri; în orice caz, unii brokeri vor returna o parte din investiţia iniţială, cum ar fi 10 la sută în eventualitatea unei pierderi.

Tipuri de opţiuni binare

Există multe tipuri de opţiuni binare dintre care poţi alege atunci când eşti gata să faci o investiţie. Opţiunile binare Sus/Jos reprezintă cea mai simplă formă şi sunt preferate de începători. Tocmai de aceea, acest tip a fost exemplificat mai sus. Pentru mai multe informaţii despre tipuri de opţiuni binare, citiţi articolul nostru mai detaliat de aici. Avem de asemenea şi nişte instrucţiuni cu privire la diverse strategii de comerţ prin opţiuni binare şi grafice pentru opţiuni binare disponibile pentru tine.

Lucruri importante de știut despre opţiunile binare

Pe lângă cunoştinţele despre bazele comerţului prin opţiuni binare, este important să aveţi în vedere următoarele aspecte:

 • Riscul asociat cu investiţiile în opţiuni binare este întotdeauna egal cu suma pe care alegi să o investeşti.
 • În mod normal, rata minimă acceptată este de €10.
 • În general nu trebuie să plăteşti pentru pierderi. În schimb, pierzi în totalitate investiţia iniţială.
 • Riscul este foarte ridicat în cazul comerţului prin opţiuni binare, tocmai de aceea este important să nu investeşti niciodată mai mult decât îţi permiţi să pierzi.
 • Nu vei deţine niciodată bunurile implicate în comerţul binar. În schimb, tu prezici performanţa bunurilor.
 • Pentru a avea succes în investițiile binare pe o perioadă mai îndelungată, trebuie să câştigi mai mult decât pierzi.
 • Opțiunile binare Sus şi Jos reprezintă cea mai simplă formă de comerţ prin opţiuni binare, însă nu sunt singurele.
 • Deși este nevoie de cunoştinţe şi înţelegere a pieţei, opţiunile binare au fost gândite pentru a fi uşor de înţeles.

În cazul comerţului prin opţiuni binare, tu ştii întotdeauna cât de mult vei pierde şi cât de mult poţi câştiga la deschiderea contractului. Suma pe care o primeşti ca profit este fixă, exact ca riscul, aşadar deşi riscul este ridicat la aceste investiţii, nu există incertitudini despre cele mai bune şi mai rele rezultate ale investiţiei.

Aici este un alt exemplu pentru a ilustra încă o dată o investiţie binară sus/jos. Uitaţi-vă la imaginea de mai sus. Imaginaţi-vă ca aceasta arată preţul aurului la un moment dat. Zona roşie indică momentul când opţiunea binară se închide şi devine inactivă. Tu poţi decide dacă preţul aurului va urca sau va coborî în această perioadă.

Dacă tu consideri ca preţul va urca, vei plasa un fel de cerere.

Dacă tu consideri ca preţul va coborî, vei plasa un fel de retragere.

Opţiuni Binare Pentru ÎncepătoriExistă doar două opţiuni disponibile—cerere (sus) sau retragere (jos), aşadar schimbul este unul binar. Aruncaţi o privire la partea din dreapta a imaginii de mai sus. Profitul este marcat clar în verde şi va spune care va fi plata în cazul câştigării opţiunii. În căsuţă, poţi introduce suma pe care sunteţi dispuşi să o investiţi. Ţineţi minte ca trebuie să investiţi doar atât cât va permiteţi să pierdeţi datorită riscului ridicat asociat acestui tip de investiţie.

Singurul lucru pe care nu îl puteţi vedea clar în imaginea de mai sus este timpul de expirare sau durata de activitate. Aceasta reprezintă componenta finală a unei opţiuni binare şi îţi spune momentul din viitor pentru care îţi vei plasa predicţia. Asta poate să însemne doar 60 de secunde, o oră, o săptămână sau chiar câteva luni. Tipic, este cel mai bine să începi cu durate lungi, din moment ce investiţiile super rapide de 60 de secunde pot fi copleşitoare pentru noii investitori şi îngreunează păstrarea evidenţei câştigurilor şi pierderilor.

Exemple de investiţii prin opţiuni binare

Hai să aruncăm o privire la mai multe mostre:

Exemplul 1: O acţiune Google cu o opţiune de tip crescut/scăzut

Să spunem că tu crezi că acţiunile Google vor creşte astăzi şi vrei să plasezi o opţiune binară în funcţie de asta. Pe lângă vizualizarea preţului de acţiune, poţi examina şi graficele financiare, precum și graficele tip lumânare cum ar fi cele afişate aici pentru a învăța mai multe despre comportamentul acţiunilor înainte de a investi.

În cadrul acestui exemplu, vom folosi o opţiune binară de la TradeRush.com. Tu vei alege să investeşti €1000. Profitul este de 70 de procente, aşadar tu poţi primi €700 dacă prezici corect. TradeRush.com oferă şi un retur de 10 procente în cazul unei ratări, aşadar dacă nu ai dreptate, vei păstra €100.

Succesul sau eşecul opţiunii binare va fi determinat de valoarea curentă a acţiunilor, care este de €672,10 per acţiune. Dacă preţul este mai mare de atât la 15:30, vei câştiga investiţia.

Aici sunt părţile independente ale investiţiei în opţiuni binare:

 • Timpul de Expirare: 15:30. Acesta poate fi la un minut în viitor sau la o oră; nu este uşor să îţi dai seama din imagini.
 • Prețul de Exercitare: Preţul de exercitare din acest exemplu este valoarea acţiunii când faci investiţia, mai exact €672,10.
 • Plata. Plata în cazul de faţă este de 70 de procente în cazul victoriei şi 10 procente retur în cazul eşecului.

În exemplul nostru, ai optat pentru creşterea preţului; în orice caz, ai fi putut la fel de uşor să zici ca preţul va scădea. În acel caz, tu ai fi primit plata dacă preţul acțiunilor Google ar fi fost mai mic de €672,10 la ora 15:30. Dacă preţul acţiunilor ar fi fost mai mare de €672,10, atunci ai fi primit doar 10 procente retur şi ai fi pierdut restul investiţiei iniţiale.

Exemplul 2: O investiţie în aur cu o opţiune binară de tip Atinge

În perioadele în care piaţa este volatilă, opţiunile binare one touch pot fi foarte profitabile. În cazul acestor opţiuni, tu prezici dacă preţul unui bun va atinge un prag anume. Preţul trebuie doar să ajungă la acel prag o singură dată înainte de data expirării, iar tu vei câştiga.

Pentru acest exemplu, să spunem că plasezi o investiţie ce spune că preţul aurului va atinge €1657,40 până la ora 15:00. Brokerul în discuţie va oferi o plată de 70 de procente şi un retur de 15 procente în cazul eşecului. Asta înseamnă că:

 • Dacă vei câștiga investiţia, vei primi cei €100 înapoi plus 70% din investiţie totalizând €170. Aşadar, vei fi câştigat 70 de dolari.
 • Dacă pierzi investiţia, vei pierde tot în afară de cele 15 procente retur, aşadar vei fi pierdut €85.

Odată ce schimbul e făcut, preţul aurului trebuie să atingă pragul de €1657,40 cel puţin o dată până la ora 15:00. Acest preţ de €1657,40 este cunoscut şi sub numele de “preţ ţintă” pentru tranzacţie.

Să spunem că valoarea dolarului a crescut în acea după-amiaza şi ca și rezultat, preţul aurului şi al petrolului au crescut şi ele. În 20 de minute, preţul aurului s-a majorat imens de la €1628,29 la €1664,29. Deoarece preţul aurului a atins preţul ţintă, tu ai câştigat, iar investiţia se va închide imediat. Chiar dacă preţul de bază a scăzut pe final, tu vei fi primit deja banii, iar investiţia ar fi fost una de succes.

Opţiuni Binare Pentru ÎncepătoriExemplul 3: Exemplu generic de investiţie

Aici este un exemplu pe paşi pentru orice tip de investiţie în opţiuni binare:

 • Selectează bunul cu care vrei să faci comerţ, cum ar fi FOREX, o comoditate sau acţiuni.
 • Determină timpul de expirare ce variază de la 60 de secunde la câteva luni.
 • Introdu suma investiţiei.
 • Decide care rezultat va apărea – sus sau jos, atinge sau nu atinge, etc.
 • Introdu informaţiile şi vezi plata urmată de un posibil retur.
 • Dacă eşti satisfăcut, fă tranzacţia.
 • Se ajunge la momentul expirării şi fie:
 • Predicţia ta a fost corectă şi îţi vei primi banii înapoi plus plata promisă.
 • Predicţia ta este incorectă şi îţi vei pierde întreaga investiţie iniţială minus returul.

Lucruri de reţinut pentru începători

Indiferent când începi să investeşti, asigură-te că îţi aminteşti următoarele:

 • Cunoaşte riscul implicat înainte de a învesti. Asigură-te că verifici posibila existenţă a unui retur în cazul eşecului.
 • Nu ar trebui niciodată să investeşti mai mult decât îţi permiţi să pierzi din cauza riscului ridicat.
 • Nu există riscul de a pierde datorită raţiei dintre capital şi acţiune aşa cum se întâmplă la FOREX.
 • Preţul exact nu îţi va afecta investiţia. În alte cuvinte, dacă deschizi un contract de opţiuni binare în care precizezi că preţul va creşte, nu contează cu cât va creşte; tu vei câştiga investiţia şi vei primi aceeaşi sumă de bani.
 • Cunoaşte întotdeauna plata înainte de a face investiţia. Dacă aceasta are succes, suma va fi fixă întotdeauna. Nu există potenţialul de a face mai mulţi bani sau mai puţini indiferent cum se modifică preţul bunului.
 • Mulţi brokeri au o funcţie de închidere rapidă ce îţi permite să închizi opţiunea imediat pentru a reduce pierderile sau pentru a garanta un profit.
 • Prin aplicaţiile online şi mobile pentru opţiuni binare, poţi investi uşor. Tot ceea ce trebuie să faci este să selectezi bunul, să introduci suma şi apoi să prezici modificarea.
 • Profiturile variază de la broker la broker. Acestea se încadrează în general între 60 şi 90 de procente. Cu cât este mai puţin probabil un rezultat, cu atât va fi mai mare plata.
 • Nu există taxe ascunse în investiţiile prin opţiuni binare. Vei şti întotdeauna riscul şi profitul.
 • Deşi trebuie să înţelegi complet bunurile în care investeşti, nu ai neapărată nevoie de ghidarea unui expert pentru a avea succes.
 • Nu vei deţine niciodată bunul în care investeşti. Asta înseamnă ca poţi plasa o investiţie binară pe un bun, chiar dacă acesta e mai scump decât suma investită.
 • Nu vei fi niciodată nevoit să alegi între mai mult de 2 opţiuni sus sau jos, atinge sau nu atinge sau alte opţiuni de acest gen.
 • Comerţul prin opţiuni binare este gândit pentru a fi simplu; în orice caz, va trebui să te informezi despre piaţă pentru a avea succes pe termen lung din moment ce profitabilitatea vine din investiţii reuşite.

Cum să începi
Opţiuni Binare Pentru Începători

Dacă te simţi pregătit pentru a începe să investeşti în opţiuni binare, este ideal să găseşti un broker de opţiuni binare ce oferă conturi demonstrative pentru a putea exersa puţin. Un cont demonstrativ îţi permite să completezi tranzacţii simulate fără a investi bani reali, în scopul dezvoltării experienţei.