Diagrame în formă de lumânare

Diagrame în Formă de Lumânare

Ca o încrucișare între o diagramă cu linii și un grafic cu bare, diagramele în formă de lumânare furnizează mai multe informații decât cele mai multe diagrame financiare standard. Foarte util pentru a identifica dacă vânzătorii sau cumpărătorii controlează piața în orice moment dat, diagramele în formă de lumânare reprezintă cele mai bune grafice financiare pentru investitorii de opțiuni binare. Utilizarea acestora poate ajuta la realizarea unor predicții mai exacte cu privire la evoluțiile prețului activelor pe care dorești să le tranzacționezi.

Diagrame în formă de lumânare: Ce sunt și cum să le citești

Atunci când vezi o diagramă sfeșnic, poți vedea imediat de unde vine numele său – graficele sunt compuse din blocuri dreptunghiulare cu bare subțiri în partea de sus și de jos, făcându-le să arate ca lumânări. Aceste lumânări sunt plasate pe un grafic care arată similar cu tipul utilizat pentru graficele liniare. Pentru a le citi, trebuie să examinezi:

 • Bare. Barele sunt părți dreptunghiulare conturate sau umbrite ale unei diagrame tip lumânare. Bara îți spune dacă respectiva cotație a bursei s-a terminat mai sus sau sub prețul de vânzare. De obicei, barele roșii indică faptul că activul s-a închis la un preț mai mic decât prețul său de deschidere, în timp ce barele verzi înseamnă că activul a închis ziua de tranzacționare la un preț mai mare decât prețul de deschidere. Dimensiunea barei indică cât de mult prețul acțiunii s-a mutat de la deschis la închis într-o zi de tranzacționare. Lumânările mai lungi sunt un semn că nu a fost mai mare sau de vânzare-cumpărare de presiune pe perioada de comercializare. Fiecare bară reprezintă prețul acțiunii pentru o anumită perioadă de timp, cum ar fi o zi, o oră sau o creștere de 15 minute.
 • Liniile. Numite și umbre, fitilele lumânării reprezintă liniile înguste care se lipesc de partea de sus și de jos a diagramei de acest tip. Fitilul de sus îți arată cel mai mare preț pe care un activ îl tranzacționează în cursul perioadei de timp reprezentate, în timp ce fitilul din partea de jos indică cel mai mic preț tranzacționat. Atunci când vezi un fitil lung, știi că a existat o schimbare de comportament, cum ar fi o vânzare bruscă, cu creșterea sau scăderea bruscă a tranzacționării.

Utilizând diagramelor de tip lumânare pentru tranzacționarea cu opțiuni binare
Diagrame în Formă de Lumânare

Diagramele tip lumânare pot fi folosite pentru a prezice comportamentul viitor pe piață. Prin identificarea semnelor cunoscute sub numele de indicatori financiari, poți decide dacă cel mai bine este să cumperi sau să vinzi o opțiune binară. Cunoscută sub numele de tranzacționare în funcție de preț, această strategie este frecvent recomandată de către experți pentru începătorii în tranzacții cu opțiuni binare.

Următorii termeni și modele de diagrame te pot ajuta să începi să observi tendințele de pe piață. Cel mai bun mod de a te familiariza cu ei este de a petrece timpul studiind graficele de tip lumânare și folosind conturi demo cu tranzacții cu opțiuni binare pentru a experimenta cum este să faci tranzacții pe baza datelor pe care le furnizează. Ține minte că aceasta este o listă comparativă; există mulți alți indicatori diagramă care pot fi obținuți din studierea diagramelor tip lumânare.

 • Încapsularea

Ce este: Încapsularea are loc atunci când vezi o lumânare cu o mică bară și apoi o lumânare care este mai mare la ambele capete de lângă ea. Cu alte cuvinte, a doua lumânare o încapsulează pe prima.

Ce înseamnă: Văzând acapararea vârfului unei tendințe se poate indica o piață în urcare. În partea de jos a unei tendințe, aceasta poate indica o piață sacadată.

 • Doji

Ce este: Un doji este o singură lumânare, care nu are aproape nici o schimbare între prețurile de închidere și deschidere, ceea ce o face să arate ca o cruce pe diagramă.

Ce înseamnă: Doji-urile arată că investitorii au ezitat să cumpere sau să vândă un anumit activ și că poate exista o tendință majoră a prețului în viitor.

 • Stea

Ce este: O stea este o lumânare cu un corp scurt, plasat între două lumânări mai lungi la partea de jos a unei tendințe în scădere.

Ce înseamnă: O stea este un indicator că piața este în urcare.

 • Stea căzătoare

Ce este: O stea căzătoare este o lumânare scurtă, cu un fitil lung, care se găsește deasupra unei lumânări mai mari în partea superioară a unui trend ascendent.

Ce înseamnă: O stea căzătoare este un indicator că piața tinde să scadă.

 • Ciocanul
  Diagrame în Formă de Lumânare

Ce este: Un ciocan este o diagramă tip lumânare cu un fitil foarte lung în jos și o cutie mică pătrată în partea de sus, dându-i o formă de ciocan.

Ce înseamnă: Un ciocan indică faptul că prețul unei acțiuni a scăzut rapid după deschiderea perioadei de comercializare, dar apoi a crescut pentru a termina peste cel mai mic preț.

 • Ciocanul inversat

Ce este: Un ciocan inversat are un fitil foarte lung, mai mare, cu o cutie mică pătrată în partea de jos, care seamănă cu un ciocan cu susul în jos.

Ce înseamnă: Un ciocan inversat indică faptul că prețul unei acțiuni a crescut rapid după deschiderea perioadei de comercializare, dar apoi a scăzut pentru a termina cu mult sub cel mai mare preț.

 • Titirezul

Ce este: Un titirez este o lumânare care are fitile lungi atât în partea de sus și de jos și o scurtă bară între, făcându-l să arate ca titirezul unui copil.

Ce înseamnă: În mod normal, un titirez înseamnă că există o incertitudine în modul în care prețul unui activ va evolua.

Cum să înțelegi diagramele tip lumânare

Unii brokeri au pachete de diagrame care le oferă acces la acest tip de grafice. De asemenea, poți găsi diagrame tip lumânare gratuit online.